De tre vanligaste frågorna om bröllopsfotografering

Titt som tätt så dyker det upp frågor kring bröllopsfotografering, hur det funkar, vad man ska tänka på och liknande. Så jag tänkte sammanställa de tre vanligaste frågorna som dyker upp – ett par är ihopbuntade med varandra för att ni ska få en bättre överblick :-) Och jag tänker att det är helt självklart att de här frågorna dyker upp – väldigt få personer är vana vid att gifta sig och att planera in ett schema för dagen, så tveka inte att fråga en extra gång om det är något som känns knepigt! :-)

När på dagen ska man fotograferas? 

Många undrar när de ska planera in tid för porträttfotografering på sitt schema – och det här beror ju helt och hållet på hur många timmar ni har bokat fotograf. Men jag utgår härifrån att ni bokat det som är vanligast hos mig (nämligen 8 timmar).

Jag rekommenderar att man kör ett schema som ser ut ungefär såhär;
– förberedelser
– first look
– snabb porträttfotografering (ihop med ev. brudfölje) ca 45 minuter
– vigsel
– mingel
– middag
– porträttfotografering i golden hour  ca 30 minuter  (här har ni det absolut finaste ljuset – precis innan solnedgång!)
– tårta
– första dansen
– PARTEEEEY

Anledningen till det är för att era gäster inte ska få så mycket väntetid under dagen och för att ni vid två tillfällen ska få vara ifred lite bara ni två! För bröllopsdagen går i ett, ni kommer kramas, skratta och umgås med era nära och kära, men det blir väldigt lite tid för bara er två att få vara i nuet tillsammans. Då är fotograferingen en superbra tid att bara få njuta! Sen ska ni ju såklart få ett så fint ljus ni bara kan på era bilder – och det är där fotograferingen under golden hour kommer in! Fint, fint solnedgångsljus som man bara kan drömma om och där bilderna blir helt magiska.

Vad är egentligen ett unplugged wedding?

Ett unplugged wedding är i korta drag ett bröllop där man inte låter gästerna fotografera eller använda sina mobiltelefoner helt fritt, utan man ber sina gäster att stänga av/lägga ifrån sig mobiler och kameror. I Sverige är det vanligt att man låter vigseln vara ’unplugged’, vilket jag som fotograf verkligen kan rekommendera (det var även så vi valde att ha på vårt bröllop!). Det jag ser som blir vanligare och vanligare – är att istället för att era gäster ser er vigsel och verkligen är i nuet, så fotas och filmas det i så stor utsträckning att det ni möts av när ni går igenom era gäster inte är leenden. Utan istället är det Iphones, systemkameror och ja jösses – emellanåt även Ipads!

Och helt ärligt talat så tar det ju lite charmen från er vigselceremoni, eftersom man inte riktigt får den där härliga, varma, nära känslan som man får när ni möts av era lyckliga vänner och familjer!

En gyllene mellanväg att gå är att ni efter vigseln (men innan ni går iväg för gratulationer) vänder er om och låter era gäster fotografera er på vigselplatsen – oavsett om det är i kyrkan eller någon annanstans :-)

Rent praktiskt – vad ska man tänka på under sitt bröllop kopplat till fotograferingen?

Oj, nu kommer det blir mycket här hörrni. Men ett par goda tips är:

  • Se till att ha utrymme i schemat rent tidsmässigt – saker tar alltid längre tid än vad man tror
  • Om du inte hunnit gå in dina skor ordentligt, ha ett par extra att använda när vi för förflyttar oss mellan olika platser! (Gäller samtliga fossingar, oavsett om du är tjej eller kille, brud eller tärna, bestman eller brudgum – om du ska gå mycket, se till att inte behöva få ont i fötterna)
  • Packa med extra dryck och något att tugga på – blodsockret åker bergochdalbana en sån här dag ändå ;-)
  • Make sure att ert toastpar är synkade med er fotograf!
  • Om vädret inte skulle tillåta utomhusfotografering (t.ex vid full storm eller hagel) så prata med er fotograf i god tid innan om hur ni löser det – kanske går det att vara inomhus i någon vacker sal på er festplats eller något växthus som finns i närheten? (Lite regn eller lite blåst är inte anledning nog att vara inomhus, det blir sååå fint på bild och ni kan få riktigt unika bröllopsbilder!)
  • Och kanske det viktigaste av allt – glöm inte bort att boka mat även till er fotograf, en mätt fotograf är en lycklig fotograf ;-)
  • Nej förresten här är det viktigaste: Se till att njut! Dagen går oerhört fort och snart vaknar ni upp som gifta, lej bort allting ni kan så ni bara kan vara i nuet och får ha den bästa dagen i ert liv!

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *