Mina bästa tips för en lyckad bröllopsfest

Det som jag var absolut allra mest orolig för inför vårt bröllop var inte huruvida Kristoffer skulle säga ja, på frågan om han ville bli min man utan snarare att våra gäster inte skulle tycka att det var askalas! Därför lade jag ned väldigt mycket tid på att hitta små, billiga varianter för att få våra gäster att börja prata med varandra på ett naturligt sätt så det inte skulle bli stelt någon gång under vår bröllopshelg.

Ge folk tid.

Första biten är just det – att inte bara ha en bröllopsdag, utan att förlänga det så gott man kan.
Det gjorde stor skillnad för oss att ha middag och party på fredagen, helt casual,  för att våra gäster skulle ha tid att prata med varandra och lära känna varandra. Nu hade vi ju tre dagar, men det behöver absolut inte vara så lång tid utan en middag kvällen innan räcker gott och väl. Man får liksom inte glömma bort att även om du känner alla gäster så känner inte alla gäster varandra och det kan bli en stor barriär att överkomma om man verkligen vill ha en trevlig stämning på festen. Men det beror ju såklart helt på hur era gäster är – alla är vi olika och fungerar på olika sätt! :-)

Det var fortfarande mycket fokus på oss som brudpar då vår fantastiska toastmadame ordnat med lite lekar som var väldigt underhållande, men framför allt så hamnade fokus på våra gäster och på att de skulle ha trevligt.

Ge folk något att prata om.

Både jag och Kristoffer har varit på så pass många bröllop att vi personligen inte har svårt att prata med folk om allt och ingenting, men alla människor är inte sådana och vi ville inte att våra gäster skulle behöva hitta på egna samtalsämnen. Utan det jag hade gjort var ett eget bröllopsbingo – och det har ni säkert varit med om förut om ni gått på ett bröllop eller två. Oftast handlar det om att man ska kryssa i en ruta om någon håller ett tal, någon fäller en tår eller att brudparet pussas – men jag gjorde en helt egen variant. Vi ville ju som sagt att folk skulle ha något att prata om, och genom bingot så var de tvungna eftersom våra rutor var i stil med ”Hitta någon som är lika gammal som du”, ”Någon som har en matchande tatuering med bruden”, ”Någon som tog studenten med brudgummen” eller ”Någon som sett bruden naken”. Och det kluriga var att de inte fick skriva samma namn mer än en gång, så skulle de få bingo så var de helt enkelt tvungna att mingla runt! :-)

Utöver bingot så hade vi även en vägg med bilder som vi skrivit ut, det var alla gästers profilbilder (de som hade facebook) som vi vänt in mot väggen och sedan skrivit en beskrivande text på baksidan. Det kunde vara kuriosa som personen gjort i skolåren eller något annat som beskriver personen – gärna något tänkvärt och som kanske kunde stämma in på flera, så gästerna fick leta lite grann.

Le food

Det värsta jag vet på bröllop är när man går hungrig, och nu missade vi visserligen att ställa fram chips och liknande på kvällen på vårt bröllop (pga dansade tills svetten rann och drack alldeles för mycket bubbel). så lade vi mycket tid på temat på maten på vårt bröllop. Det var viktigt för oss att maten verkligen kunde kopplas till Norrland och gärna till platsen i var på, så vi hade mingeltallrik med olika röror och torkat renkött, hjortkött och liknande. Till förrätt så var det friterat tunnbröd med en mousse gjord på röding som var så god! Till huvudrätt körde vi grillbuffé och efterrätt skulle det varit mer fokus på hjortron – nu valde vi bort det till förmån för en supergod tårta som Erica på Erica’s Tårtor gjorde :-)

Toastpar

Vi hade bara en toastmadame på vårt bröllop, vi hade tillfrågat en toastmaster också men som kände att han inte riktigt mäktade med uppgiften – för man får inte glömma bort att det är en så pass stor uppgift att de som tackar ja faktiskt ska ha tid och orka engagera sig i bröllopet. Vi frågade Kristoffers syster Caroline om hon kunde vara toastmadame och hon tackade ja supersnabbt, hon gjorde ett superbra jobb och vår bröllopsfest hade inte varit hälften vad den var om det inte vore för Caroline.

Hon showade, höll koll på alla tal och talare, hade koll på maten och allt runt omkring – det kändes tryggt att vara i hennes händer och att vi kunde slappna av helt. Hon hade även gjort massa extra som lekar och happenings under kvällen som vi verkligen uppskattade.

Musik och underhållning

För att det inte skulle bli dött emellan tal och mat så hade vi hela tiden igång Spotify men när festen väl skulle dra igång så hade vi hyrt in ett fantastiskt lokalt liveband som spelade från kl. 22.00 – 02.30. Trots att de spelade till 95% irländsk folkmusik så var de allra flesta uppe på dansgolvet och körde en svängom – något som vi var rädda för inte skulle ske eftersom det ofta blir så på bröllop att ett gäng alltid sitter i ett hörn. Vi hade verkligen superkul, och bandet bjöd verkligen på sig själva – de har en liten annorlunda approach och det ser ni även på bilderna, de har nämligen mindre och mindre kläder på sig för varje set de kör ;-) Vilket kan både se och kännas lite udda men som verkligen var väldigt roligt!

Sen sjöng jag faktiskt en låt för Kristoffer inför alla gäster som också var lite egen – och det tror jag lättade upp stämningen en hel del.. Framför allt eftersom jag inte kan sjunga om mitt liv så hängde på det ;-)

 

Bilder: Martina Lundborg

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *