Lucka 1 – Mitt första aktiva val jag gjorde i livet

I år tänkte jag engagera mig i Kajsons julkalender! Johanna Kajson som är bröllopskoordinator har i ett gäng år nu haft en julkalender där man skriver ett inlägg varje dag fram till jul och jag tänkte försöka hänga på – jag kan inte lova att det blir hela 24 inlägg under december men jag ska göra så gott jag kan. En del kommer självklart vara foto- och bröllopsrelaterat, men det kommer också vara en hel del personliga inlägg som jag hoppas ni kommer uppskatta!

Idag är temat ”Mitt första aktiva val jag gjorde i livet”. Och jag har lite svårt att komma på något, men jag sen kom jag på att första gången jag gjorde något som inte var en reaktion eller en motreaktion på något annat.. Det var nog när jag valde bort att gå gymnasiet första året efter nian.

Min högstadietid var minst sagt turbulent, jag var en person jag inte alls kan känna igen mig i idag men som jag på många sätt ändå förstår. Och som är en stor del av anledningen till att jag både är fotograf, men framför allt att jag även jobbar med ungdomar inom mitt jobb som vägledare. De första två åren på högstadiet minns jag knappt alls, och ärligt talat så minns jag inte så mycket av nian heller. Mer än att det var hot om avstängning, skolbyte, samtalskontakter och liknande om jag inte ”skärpte mig”. Vilket för min del innebar en attitydförändring, att höja mina betyg från botten till mer än godkända och att överlag få ordning på livet med vad allt det innebar. Efter den tiden så var jag oerhört skoltrött och hade väl fortfarande inte hittat mig själv eller min plats i livet. Så jag började på gymnasiet efter ord från min studie- och yrkesvägledare (som helt ärligt, nog inte hade någon koll på vad han gjorde) att jag skulle gå på naturvetenskapsprogrammet. För så bra betyg tyckte han att jag hade att det var det enda rätta.

Men jag hade ju redan klurat ut att jag skulle bli lärare, för jag hade nämligen inte tillräckligt höga betyg för att komma in på fotograflinjen på Kulturama i Hammarby-Sjöstad.. Som var mitt mål från början, det fattades tio poäng. Så jag sökte mitt andrahandsval – Samhällsprogrammet med inriktning Media, det dröjde dock inte länge innan jag insåg att det inte alls var min grej och att jag inte var beredd att lägga en enda minut till på skolan just då. Så jag bytteskola, till ett naturbruksgymnasium där jag läste Naturbruksprogrammet med inriktning Häst. Vad jag skulle där och göra? Nej, det vet inte jag heller.. Visserligen har jag ridit nästan hela mitt liv men ingenting under högstadiet och just då hade jag absolut inga tankar på att ta upp ridningen igen.

Så jag hoppade av. Jag jobbade ett år med att sälja grönsaker på torg under tisdagar, fredagar och lördagar. Upp kl. 03.00 på morgonen, jobba 12-timmars pass innan det var hemdags och tjäna ungefär 50-60 kronor i timmen.

Efter ett år sökte jag och blev antagen till Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap (egentligen ville jag läsa språkinriktningen, men jag var tydligen den enda som hade sökt det just det året.. Så det blev inget med det) och då började livet lite på nytt. Jag träffade så fina människor och jag kunde verkligen koncentrera mig på skolan och allt vad den innebar. Sedan har jag aldrig varit en sån här ekorrshjulsmänniska, så en del frånvaro blev det även under gymnasiet och jag passade på att jobba istället, öppna studion osv. Men det var rätt för mig, och jag fick en fantastisk gymnasietid där jag träffade vänner för livet – även om vi inte var sådär skitsnygga som vi kanske trodde att vi var ;-)

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *