Att välja bröllopsfotograf

När man planerar bröllop lägger man ned åtskilliga timmar i tid, en himla massa pengar och ännu mer engagemang. Det är ofta en stor dag i ens liv – och man vill att den ska vara perfekt. Någonting som man ofta glömmer är att tänka lite på timmarna, dagarna och åren efter den här stora dagen – och därmed glömmer man bort minnena och bilderna. För ska vi vara riktigt ärliga så kommer du antagligen bara bära den där vackra klänningen en gång, maten kommer hamna i magen och dekorationerna är jättefina men de kommer säljas, slängas eller hamna i garderoben de också. Så vad har vi kvar? Jo, egentligen har vi tre saker kvar – ringarna, varandra och minnena. Ni vet ju hur jag är – jag tycker ju att minnen bevaras bäst i hjärtat och på bild. Jag tycker det är värt (och kommer göra likadant själv när jag ska gifta mig) att lägga ned ett par tusen extra på att få riktigt fina bilder att ha i albumen, att visa för barnen när de är stora och för barnbarnen ännu längre fram. Välj en fotograf som kan spegla er på bästa sätt, så att era barnbarn kan föreställa sig hur just er dag såg ut. 

Lizette Fotografi (186)c

Jag har radat upp några simpla punkter med lite förklaringar – det finns redan massor av sådana på nätet, men jag tänkte bjuda på en ur min synvinkel.

Träffa flera fotografer. Se till att träffa olika fotografer för att känna vem ni klickar bäst med – att kunna skratta, prata öppet och kanske till och med äta middag med din fotograf ska inte vara en jobbig och obehaglig upplevelse. Det är viktigare att ni känner er trygga än att ta den allra billigaste eller den som kompisen rekommenderar högst – det viktiga är att NI klickar och gillar fotografens bilder. 

Välj en fotograf med företagVarför? Jo, för då väljer ni en fotograf som känner ett ansvar gentemot er. Fotografen blir mer seriös och mån om sitt varumärke och detta är så gynnsamt för er. Ni har allt att vinna på en engagerad och ansvarsfull fotograf. 

Välj en fotograf som ni har möjlighet att prata och bolla idéer med. En fotograf som ni lär känna har mycket lättare att spegla er och er kärlek på bild. Detta är även kanonviktigt för er personkemi – se till att träffas, kan ni inte träffas så prata över telefon och ha mejlkontakt. Våga fråga! Även om sånt som inte direkt rör bilderna, utan en fotograf har ofta andra idéer då vi är med på många bröllop – vi har varit i många olika situationer och vi älskar det vi gör; självklart hjälper vi till!

Var öppna mot er fotograf och se till att fotografen är öppen mot er. Vad får ni för pengarna? Vad är det som kostar? Ingår reseersättning? Vad händer om fotografens dator kraschar? Eller vid sjukdom? Vilka önskemål har ni? Finns det något fotografen inte kan leva upp till? Vilka förutsättningar har vi? Vad händer om det regnar? Lös alla praktiska frågor, såväl som pris, plats och fotografens kläder likväl som avtal och checklistor. 

– Prata med vänner som är gifta. Hur ser de på sina bilder så här ett par månader eller år senare? Vad värderar de och hur tänker de i frågan? Vad betyder de bilderna idag?  

FIL_4062Jag hoppas så klart att mina kunder väljer mig för min bildstil och för min personlighet – och när mina kunder skriver omdömen eller recensioner får jag ofta beröm för min bilder men främst för att vi haft roligt under fotograferingen. En andningspaus i den annars så ganska nervösa och fullspäckade dagen. Det är precis vad jag vill uppnå. Självklart vill jag leverera vackra ögonblicksbilder och en del mer uppstyrda porträtt, men det allra bästa betyget är att få veta att de minns vår stund tillsammans som rolig och avslappnad!

FIL_5720

 

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *